کد خبر : 29604 تاریخ انتشار : یکشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۰

از ظروف یکبار مصرف استفاده نکنید

چندین سال است که ظروف یک بار مصرف به‌دلیل فراوانی و ارزان قیمت بودن، ایجاد سرعت و سهولت در کار‌ها، قابلیت شکل‌پذیری در هر شکل و اندازه و… در زندگی شهری که سرعت و راحتی حرف اول را می‌زند جا باز کرده‌اند. در مهمانی‌ها دیگر کسی مجبور نیست ساعت‌ها وقت …

از ظروف یکبار مصرف استفاده نکنید

چندین سال است که ظروف یک بار مصرف به‌دلیل فراوانی و ارزان قیمت بودن، ایجاد سرعت و سهولت در کار‌ها، قابلیت شکل‌پذیری در هر شکل و اندازه و… در زندگی شهری که سرعت و راحتی حرف اول را می‌زند جا باز کرده‌اند. در مهمانی‌ها دیگر کسی مجبور نیست ساعت‌ها وقت صرف شستن و جابه‌جا کردن ظروف کند و یا در مراسم‌های مختلف و همچنین نذری دادن این ظروف جای بشقاب، دیس و… را گرفته‌اند و باعث شدند بسیاری از کار‌ها راحت‌تر از گذشته انجام شود. اما آیا از خودتان پرسیده‌اید این راحتی را به چه بهایی به‌دست آورده‌اید؟ آیا می‌دانید پشت پرده این مزایا چه معایبی نهفته است؟ در این نگارش معایب استفاده از ظروف یکبار مصرف را بازگو می‌کنیم.

معایب ظروف یک‌بار مصرف

همین‌طور که از اسم این ظروف پیداست تنها یک‌بار استفاده می‌شوند و بعد از آن باید دور انداخته شوند. مشکل اساسی از همین جا آغاز می‌شود که این ظروف با دور انداختن از بین نمی‌رود. مواد سازنده این ظروف جوری ترکیب شده‌اند که تا سال‌ها قابل تجزیه نیستند و در چرخه طبیعت باقی می‌مانند. دو اشکال بزرگ این ظروف شامل مشکلات بازیافت و مخاطرات محیط زیست و انتقال مواد مضر این ظروف به‌ مواد غذایی است.

حتماً بار‌ها برای شما هم پیش آمده که همراه خانواده برای تفریح به دامن طبیعت می‌روید اما با انباشتی از ظروف یکبار مصرف و نایلکس‌ها مواجه می‌شوید که در طبیعت‌‌ رها شده‌اند و چهره زشتی ساخته‌اند. این مواد سال‌ها شکل خود را حفظ می‌کنند و تجزیه نمی‌شوند. حتی بر اثر روز‌ها ماندن زیر تابش مستقیم خورشید رشته رشته و یا تکه تکه می‌شوند اما بازهم از بین نمی‌روند. علاوه بر مخاطراتی که این مواد در طبیعت ایجاد می‌کنند ضررهای دیگری هم دارند مانند زمانی که سرد یا گرم می‌شوند در برخورد با مواد غذایی نمایان می‌شوند.

بی‌شک تاکنون متوجه شده‌اید که نایلکس‌های تیره وقتی هوا گرم است چه بوی بدی می‌گیرند. در این مواقع اگر میوه یا سبزی داخل آن‌ها باشد زود‌تر فاسد یا پلاسیده می‌شود. سردرد، بی‌حوصلگی و سرطان از جمله شایع‌ترین عوارضی هستند که در نتیجه تغییر دما و داغ شدن این ظروف بروز می‌کنند. به‌منظور کاهش مضرات ظروف یک‌بار مصرف همچنین نایلکس‌ها تاکنون طرح‌هایی اجرا شده است از جمله تولید ظروف یک‌بار مصرف با پلیمرهای گیاهی و همچنین استفاده از کیسه‌های پارچه‌ای به جای کیسه‌های نایلونی هنگام خرید مواد غذایی.

نایلکس‌ها را کنار بگذارید

همزمان با هفته بدون نایلکس شهرداری منطقه ۲۰ با توزیع ۲ هزار کیسه پارچه‌ای در میادین تره‌بار شهروندان را به استفاده از مواد قابل بازیافت به جای مواد یک‌بار مصرف که به سختی بازیافت می‌شوند، تشویق کرد.

کار‌شناس اداره بازیافت شهرداری منطقه ۲۰ در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی فارس در جنوب استان تهران با اشاره به برخی مشکلات استفاده از نایلکس‌ها در ارتباط با اقدامات این اداره در هفته بدون نایلکس اظهار داشت: نایلکس‌ها جزو پسماندهایی هستند که مدت زمان بسیار طولانی طول می‌کشد تا تجزیه شوند. به همین دلیل مشکلات متعدد و آلودگی‌هایی را به‌وجود می‌آورند. بهترین راه برای کاهش این مشکلات فرهنگ‌سازی در زمینه کاهش و ترک استفاده از این پسماندهاست و بر این اساس برای ترغیب شهروندان به‌مناسبت هفته بدون نایلکس بیش از ۲ هزار کیسه پارچه‌ای برای استفاده به‌جای نایلکس در میادین تره‌بار توزیع شد.

محسن مرشدی عنوان کرد: شهرداری منطقه ۲۰ علاوه بر توزیع کیسه‌های پارچه‌ای برنامه‌های دیگری نیز در نظر گرفته است که از این میان می‌توان به اجرای برنامه‌هایی در سرای محله‌های دولت‌آباد، شهربانو، سرتخت و همچنین در بوستان ماهور به‌منظور آشناسازی شهروندان با مضرات پسماندهایی که به راحتی قابل بازیافت نیستند، تشویق و ترغیب شهروندان به استفاده از مواد جایگزین مثل همین کیسه‌های پارچه‌ای از اهداف این برنامه‌ها هستند. همچنین مسابقاتی با موضوع کاهش تمایل شهروندان به استفاده از نایلکس‌های یک‌بار مصرف اشاره کرد.

چند توصیه برای کاهش استفاده از ظروف یکبار مصرف

با توجه به فرارسیدن ماه مبارک رمضان بهتر است تصمیم بگیرید و برنامه‌ریزی کنید تا جایی که ممکن است ظروف یک‌بار مصرف را کنار بگذارید. متاسفانه در چند سال اخیر حتی سفره‌های افطار هم پلاستیک‌های یک‌بار مصرف شده‌اند. برای خرید آش آماده افطاری هم از این ظروف استفاده می‌شود؛ در حالی که می‌توانید با همراه داشتن یک ظرف از منزل از ریختن آش داغ در این ظروف سرطان‌زا جلوگیری کنید. در ایام عزاداری که دیگ‌های نذری برپا می‌شوند تمام کوچه و خیابان‌ها پر می‌شود از پسماندهایی که به سختی تجزیه می‌شوند. بیایید با انجام چند کار ساده شروع به کاهش استفاده از این ظروف و در ‌‌نهایت کنار گذاشتن آن‌ها کنیم:

1ـ سبزی خوردن پاک و شسته شده را به جای ریختن در کیسه‌های پلاستیکی در کیسه‌های پارچه‌ای ریخته و در یخچال بگذارید، علاوه بر کمک به طبیعت می‌بینید که سبزی‌ها هم برای مدت بیشتری‌ تازه می‌مانند.

2ـ به‌جای استفاده از سفره‌های یک‌بار مصرف از‌‌ همان سفره‌های سنتی استفاده کنید که بار‌ها و بار‌ها قابل شست‌وشو هستند.

3ـ لیوان‌های یک‌بار مصرف را کنار بگذارید؛ می‌دانید با ریختن نوشیدنی‌های داغ در این لیوان‌ها خطر ابتلا به سرطان را به جان می‌خرید؟ کمی سختی شست‌وشوی لیوان‌ها را تحمل کنید در عوض سلامتی خود را تضمین کنید.

4ـ برای خرید میوه و سبزیجات از ساک‌های دستی پارچه‌ای به جای نایلکس استفاده کنید.

5ـ در خانه یک طرح تشویقی راه بیندازید؛ طبق آن بگویید به طور مثال برای یک هفته هر یک از اعضای خانواده که پسماند پلاستیکی کمتری تولید کند برنده فلان جایزه است؛ ابتدا میل به دریافت جایزه کمک به کاهش این مواد آلاینده می‌کند ولی بعد از مدتی برحسب عادت این پسماند‌ها از مواد مصرفی خانواده حذف یا به شدت کم‌رنگ می‌شوند.

6ـ اگر به هر دلیل مجبور به استفاده از این ظروف شدید آن‌ها را از سایر زباله‌ها تفکیک کنید و از‌‌ رها کردن این ظروف در طبیعت، جوی‌های آب، کوچه و خیابان و… جداً خودداری کنید.

7ـ اگر نذری دارید یا سفره افطار پهن می‌کنید یا هر برنامه دیگری دارید به یاد روزهای قدیم از ظروف خانگی استفاده کنید. اما اگر راه دیگری غیر از استفاده از ظروف یک‌بار مصرف نداشتید ظروف ساخته شده از پلیمرهای گیاهی (ذرت، سیب زمینی و… استفاده کنید.

آیا می‌دانید

آیا می‌دانید؛ تجزیه ظروف یک‌بار مصرف از ۲۵۰ تا ۵۰۰ سال طول می‌کشد؟

آیا می‌دانید؛ ایران جزو پنج کشور اول در مصرف سرانه پلاستیک است؟

آیا می‌دانید؛ ظروف یک‌بار مصرف ساخته شده از پلیمرهای گیاهی شش تا هشت ماه طول می‌کشد تا تجزیه شوند؟

آیا می‌دانید؛ استفاده از ظروف یک‌بار مصرف بیش از ۱۱۸ نوع بیماری مختلف را برای مصرف‌کنندگان به‌همراه دارند؟

آیا می‌دانید؛ سالانه ۱۰ میلیون تن پلاستیک در صنایع بسته‌بندی استفاده می‌شوند؟

به این پست امتیاز دهید
دسته بندی : پزشکی و سلامت ، سبک زندگی بازدید 390 بار
دیدگاهتان را بنویسید

css.php