دور زدن ممنوع!
خانه ما هم مثل همه جای دنیا قواعد خود را دارد. مهم این است که بتوانیم فرزندانمان را به انجام قواعد خانواده مشتاق کنیم. یکبار دیگر جمله قبل را بخوانید. قرار نیست فرزندانتان را مجبور کنید که به قواعد خانه احترام بگذارند. باید کاری کنید تا از کودکی قواعد را …
یکبار دیگر جمله قبل را بخوانید. قرار نیست فرزندانتان را مجبور کنید که به قواعد خانه احترام بگذارند. باید کاری کنید تا از کودکی قواعد را درک کرده و با میل و رغبت آنها را انجام دهند. بسیاری از قوانینی که در خانواده به تصویب پدر و مادر میرسند، برای زندگی آینده و اجتماعی آنان نیز لازم است پس باید کاری کنید تا ضمانت اجرایی قوانینتان از درون فرزندتان باشد. در غیر اینصورت در سنین کودکی از ترس تنبیه یا شوق تشویق ممکن است به قانونتان عمل کنند اما در ایام نوجوانی رفتارهای دیگری از آنها میبینید و همچنین جایی که شما حضور نداشته باشید نیز هیچ ضمانت اجرایی برای قوانین تربیتیتان وجود ندارد. روزی میرسد که او پرچم استقلالاش را بلند میکند، رفتار صحیح شما در آن روز باعث میشود فرزند نوجوانتان خط قرمزهای جدی را نشکند و احترامتان را حفظ کند.
کاتالوگی از فرزندتان
چگونه باید رفتار کنید تا فرزندتان در نوجوانی به قوانین خانواده و حتی مدرسه و اجتماع عمل کند و در یک کلام انسان قانونگریزی نشود؟ شما به یک کاتالوگ از فرزندتان نیاز دارید که در آن همه خصوصیات او نوشته شده باشد و طبق آن رفتار کنید. بخشی از این کاتالوگ را باید خودتان بنویسید زیرا تفاوتهای فردی در هر سن و سالی وجود دارد. شاید این بهانهای باشد که بیشتر به فرزندتان و دنیای او توجه کنید اما برای بخش دیگر آن یعنی خصوصیات عمومی نوجوانان در این سن و نحوه برخوردشان با قوانین ما به شما کمک میکنیم.
چانهزنیهای روزمره
نوجوانی روزگار سرپیچی است. کوچولوی دوست داشتنی دیروز که تایید شما مهمترین شادی زندگیاش بود و خنده شما دنیایش را رنگی و اخمتان روزگارش را سیاه و سفید میکرد، این روزها توجه چندانی به خندیدن با خشمگین بودن شما نخواهد کرد. او در روزهای نوجوانی و ایام سرکشی است. ممکن است کمتر از او «چشم« بشنوید و بیشتر بهدنبال دلیل حرف شما و قانونی باشد که برایش وضع میکنید. چانهزنی یکی از ویژگیهای نوجوانان است. اگر بلافاصله بعد از شنیدن یک جمله امری از شما شروع به بیان هزارویک دلیل برای اثبات اشتباه بودن این فرمان و یا عدمتواناییاش در اجرای آن داشت، تعجب نکنید.
عروسکتان بزرگ شده
او عروسک شما نیست بلکه عقاید و خواستههای خود را دارد. بگذارید نظرش را بگوید. بگذارید در صورت لزوم مخالفتش را ابراز کند. در غیر اینصورت از شما به عنوان یک قانونگذار بیعدالت دور میشود. او دنیای ذهنی پرمشغلهای دارد که نمیتوانید تصورش را هم بکنید. در حال سبک و سنگین کردن دنیاست. هویتش را بازسازی میکند و سوالاتی که نمیتواند بیان کند، ذهنش را مشغول کرده است. توقع نداشته باشید با متانت هرچه را میگویید، بپذیرد.
قوانین دقیقه نود
تا بحال شده از خیابانی که هر روز عبور میکردید، قصد عبور داشته باشید و به یکباره با تابلوی ورود ممنوع مواجه شوید؟ در آن زمان چه احساسی خواهید داشت؟ اگر باسرعت بالا در حال ورود به کوچه باشید، احتمالا به کار خود ادامه میدهید. اگر سرعتتان کم باشد سردرگم میشوید که چه کنید. اما در برخی مواقع با نصب یک نوشته از چند روز قبل، خبر داده میشود که از فلان تاریخ این خیابان یکطرفه خواهد شد، در اینصورت اجرای قانون کار سادهتری است.
گاهی شما با فرزندتان مانند مثال بالا رفتار میکنید، قانونی را به یکباره وضع میکنید و آنوقت توقع دارید او هم بدون چون و چرا پیروی کند. ولی موفق نمیشوید. اگر با شروع ایام امتحانات او حق ندارد با دوستانش بیرون برود و یا از اینترنت استفاده کند، بهتر است یکهفته قبل به او خبر دهید. علت تصمیمتان را هر چند که از نظر شما واضح است، بگویید. نظر او را هم بپرسید و سپس تاریخ لازمالاجرا بودن را هم یادآوری کنید.
شما پلیس راهنمایی و رانندگی یا ناظم مدرسه نیستید، پدر و مادر او و افرادی هستید که باید تکیهگاه و محرم اسرار او باشید. این بسیار مهم است که نوجوانتان در عین صمیمیت و دوستی، به عقاید شما احترام بگذارد.
نکتهای باریکتر از مو اینجاست و آن همراهی شما به عنوان قانونگذاران اولیه زندگی فرزندتان با یکدیگر است. اگر شما به عنوان پدر و مادر با هم همراه باشید و خود به قانونی که میگویید عمل کنید، نصف بیشتر راه را رفتهاید.
هر چند نوجوانی دوران خاصی است که کمی ارتباط شما را با فرزندتان تغییر میکند اما میتوانید بهسادگی از این ایام عبور کنید به شرط آنکه روحیات او را بشناسید و محبتتان را به بهانه بزرگ شدن از او دریغ نکنید.