کد خبر : 74929 تاریخ انتشار : دوشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۸:۴۸

آدم باید دلش پاک باشه!

امروزه برخی با توجه به جذابیت های ظاهری حرف هایی چون «آدم باید دلش پاک باشه، هر کاری خواستی بکن» و مانند آن سعی در همه گیر کردن چنین تفکراتی به خصوص در میان نسل جوان دارند و حال آن که اصلاً حرف های قابل دفاع نیستند. «آدم باید دلش …

آدم باید دلش پاک باشه!

امروزه برخی با توجه به جذابیت های ظاهری حرف هایی چون «آدم باید دلش پاک باشه، هر کاری خواستی بکن» و مانند آن سعی در همه گیر کردن چنین تفکراتی به خصوص در میان نسل جوان دارند و حال آن که اصلاً حرف های قابل دفاع نیستند. «آدم باید دلش پاک باشه، هر کاری خواستی بکن» نقض کننده یکدیگرند.


حرف هایی چون «آدم باید دلش پاک باشه، هر کاری خواستی بکن» همدیگر را نقض می کنند و به اصطلاح «پارادوکسیکال» هست. کسی که بخواهد آدم درست و حسابی و دل پاکی باشد، دیگر نمی تواند هر جور که دلش می خواهد زندگی کند، به دلیل اینکه درست و حسابی بودن لوازم خاصی را می طلبد و محدودیت ها، قید و بندها و شرط و شروطی را لازم دارد که در صورت ملزم شدن به آن خواسته ها و تمینات انسان نباید خارج از این محدوده باشد.

اعمال انسان تجلی نیت های اوست

یقیناً اعمال انسان برآیند و تجلی نیت های او و درون اوست. کسی که هر چه که دلش بخواهد و هر آنچه که هوای نفسش آن را طلب کند انجام دهد و به دنبال کارها و افعال شیطانی باشد ، دیگر نمی تواند بگوید: که درون من و دل من پاک است و آدم درستی ام. این درون است که برون را می سازد و برون است که درون را جلا می بخشد. لذا نیت و دل و درون انسان رابطه مستقیمی با اعمال و رفتارش دارد و از همدیگر تأثیر و تأثر دارند.

معنای صحیح «درست و دل پاک بودن»

ابتدا بهتر است تا تعریف صحیحی از «درست و دل پاک بودن» ارائه دهیم. انسان وقتی انسان درستی است که به دنبال اعمال صالح باشد و وقتی عمل صالح انجام می دهد که درونش پاک باشد و ایمان و اعتقاد و درستی داشته باشد.

از نظر احکام اخروی و سعادت و رستگاری انسان که باید گفت: اعتقاد قلبی و اقرار زبانی کافی نبوده و عمل صالح نیز لازم است. از این رو در آیات قرآن پیوسته ایمان با عمل صالح همراه آمده است. چنان که می فرماید: «إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِی خُسْرٍ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ»[1] یعنی غیر از مردمان، با ایمان که دارای عمل صالح هستند و از حق پیروی کرده و یک دیگر را با پافشاری در حق سفارش می کند همه مردم زیانکارند.

بالاتر از این قرآن کریم بر عمل بسی تأکید کرده و می فرماید: «وَأَن لَّیْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى وَأَنَّ سَعْیَهُ سَوْفَ یُرَى»[2]: و نمی داند این که برای آدمی جز آنچه به سعی و عمل خود انجام داد ثواب و جزائی نخواهد بود و البته انسان پاداش سعی و عمل خود را بزودی خواهد دید. [3]

و در یک کلام انسان دل پاک و درست، انسانی است که محبت خداوند را در دل دارد.

هر دوستداری، مطیع محبوب خویش است

آیا درست است که مخالف امر خدا عمل کنیم و اظهار به محبت او داشته باشیم؟ این از محالات و کارهای نوظهور است! امام صادق(علیه السلام) فرمودند: «ما احب الله من عصاه» [4]: کسی که خدا را نافرمانی می کند، او را دوست ندارد.

اگر محبت ما راستین بود؛ حتماً اهل اطاعت او می شدیم، چرا که هر دوستداری، مطیع محبوب خویش است. حضرت علی (علیه السلام) می فرمایند: هر کس دستورات خدا را عظیم شمارد، پاسخ به فرمان او می دهد. [5]

قرآن کریم می فرماید: «قُلْ إِن کُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِی یُحْبِبْکُمُ اللّهُ …» [6]: ای پیامبر بگو اگر خدا را دوست می دارید، از من (فرستاده او) پیروی کنید تا دوستتان بدارد.

همچنین امیرالمومنین (علیه السلام) فرمودند: اگر می خواهی از آفریدگار خود فرمان برداری نکنی، از روزی او مخور و اگر دشمن او را دوست می داری، از مملکت او بیرون شو. بر فرض که خداوند برای معصیت خود بیم هم نمی داد؛ واجب و شایسته بود که برای شکر نعمتش، معصیت نشود. عقل شمشیر برنده است؛ خواهش نفست را با عقل خویش بکش. [7]

مروج چنین نظریه هایی چه کسانی هستند؟

چنین افکار و اندیشه هایی خطر بزرگی برای اخلاق بشری است و عاملی است برای ترویج فساد و بی بند و باری. دلایل عمده ترویج دهندگان این نظریه ها به قرار زیر است:

1- تا در قید و بند احکام دینی و شریعت نباشند و به قول خودشان بتوانند هر کاری که خواستند انجام دهند و هر جوری که خواستند زندگی کنند؛

2- برای این که وجدان و درون خود را قانع کنند؛

3- چون خود هلاک شده اند به دنبال هلاک کردن دیگران هم هستند تا در این میان تنها نمانند.

روش برخورد با افراد مروج لاابالی گری

در رابطه با روش برخورد با این افراد که مروج چنین افکاری هستند یا به دنبال چنین اندیشه هایی می روند از آنجایی که آنها دوستان دینی ما هستند در مرحله اول باید با نرمی و ملایمت و ملاطفت؛ دست آنها را بگیریم و از گرداب چنین افکار و اندیشه های باطل و ناصواب نجاتشان بدهیم انشاء الله.

پی نوشت ها

1- سوره مبارکه عصر، آیه 3

2- سوره مبارکه نجم، آیه 40 ـ 39

3- فرق و مذاهب کلامی،ربانی گلپایگانی، ص 277

4- معانی الاخبار شیخ صدوق

5- مواعظ امامان علیهم السلام (ترجمه بحارالانوار)، ص 84

6- سوره مبارکه آل عمران، آیه 31

7- روضه الواعظین، ترجمه مهدوی دامغانی، ص 664؛ بر گرفته از کتاب «… لحظه ای درنگ» به نگارش مریم ادیب

به این پست امتیاز دهید
دسته بندی : ادبیات و مذهب ، مذهبی بازدید 386 بار
دیدگاهتان را بنویسید

shadi در تاریخ 9 اسفند 1392 گفته : پاسخ دهید

گل گفتی داداش موافقم باهات ریحانه اونم چه جوری!

عاطفه در تاریخ 6 اسفند 1392 گفته : پاسخ دهید

مرسی ریحانه منم کاملا موافقمممممم
اما دل پاک بودن تنها به این چیزا خلاصه نمیشه…………….!
من خودم به شخصه اصلا بلوز مشکی ندارم و برای محرم گاهی شده قرمز هم پوشیدم………مامانبزرگ خدا بیامرزم همیشه بهم غرغر میکرد اما من واقعا به لباس مشکی و این حرفا اعتقاد ندارم و اینجاست که به نظر من ادم باید دلش پاک باشه معنی داره چون من قلبا برای محرم و امام حسین احترام ویژه ای قایلم ولی لباس رو دال بر نا پاکی نمیدونممم

علی در تاریخ 4 فروردین 1393 گفته : پاسخ دهید

عاطفه خانم دال بر ناپاکی نیست اما چون خلاف عرف هست اگر تو جمع قرمز بپوشی بی حرمتی به امام حسین تلقی میشه خواهرم . مگر خونه باشی … البته عقاید مختلفه . ما تو خونه هم رودباسی می کنیم از ائمه … دست خودمون نیست … ( : *

عاطفه در تاریخ 5 فروردین 1393 گفته : پاسخ دهید

حرف شما کاملا صحیحه……..من تو جمع قرمز نمی پوشممم …..درسته میگن لا اکراه فی الدین اما تا زمانی که رو افکار دیگران تاثیری نداشته باشه…….!
من برای ائمه احترام زیادی قایلم و همیشه رعایت میکنم اما به این مورد ذاتا اعتقاد ندارم اما تو عموم رعایت میکنمم

آیناز در تاریخ 6 اسفند 1392 گفته : پاسخ دهید

مرسیییییییییییییییییییی واقعا جای چنین مطالب مهمی تو این سایت خالی بود .

ریحانه در تاریخ 6 اسفند 1392 گفته : پاسخ دهید

مطلب جالبی بود و حقیقت محضه . یاد خانمهایی افتادم که با رژ و لاک قرمز و موی مش بین مردها غذای امام حسین رو هم می زنن و توقع دارن با وجود فساد به پا کردن حاجت هم بگیرن . یا خانمهایی با آرایش آنچنانی که تو خیابون تو فکر و دین جوونهای مردم رخنه می کنن و با این که یار و مطیع شیطان هستن ادعا دارن چیزی تو دلشون نیست و آزادی همه جانبه در حد قانون جنگل حق اونهاست !

محمدرضابرون داد در تاریخ 6 اسفند 1392 گفته : پاسخ دهید

تشکرمیکنم ازخانوم ریحانه واقعا حقیقت گفتن من سه سالی هست بابت این موضوع روزهای عاشوراازخونه بیرون نمیام

محمدرضابرون داد در تاریخ 5 اسفند 1392 گفته : پاسخ دهید

درسته ادم بایددلش پاک باشه اماباتوجه به رعایت قوانین ودستورات اللهی نه اینکه چشم بسته بگیم

css.php